4 weken zwanger

De eerste week van de zwangerschap

Lengte: 1 mm

Als je vier weken zwanger bent is je baby 1 mm. Deze millimeter bestaat uit duizenden cellen die de baby en placenta gaan vormen. De komende weken zal de baby door de placenta voorzien worden van zuurstof en de benodigde voedingsstoffen. Aan de einde van deze week spreken we van een embryo. Zo blijven we de baby tot en met week negen van de zwangerschap noemen. Vanaf tien weken zwangerschap noem je de baby een ‘foetus’. Zo zal de baby genoemd worden tot het einde van de zwangerschap. Dit zijn natuurlijk de medische termen voor een baby, echter zijn er veel mensen die hun baby na 12 weken een koosnaampje geven.

Zwangerschapstest

In deze week zou je normaal gezien ongesteld moeten worden. Blijft dit uit, dan is er natuurlijk de kans dat je zwanger bent. Dit is het moment voor de zwangerschapstest. De testen van tegenwoordig kunnen op elk moment van de dag gedaan worden, dat hoeft niet meer persé met ochtendurine. Het kan zijn dat je menstruatie uitblijft, maar toch negatieve uitslag hebt. Dat kan komen doordat jouw lichaam te weinig hCG-hormonen aanmaakt. Wacht een paar dagen en doe een nieuwe test. Is deze nog steeds negatief en blijft de menstruatie nog steeds uit? Neem dan contact op met jouw huisarts. Mocht je een positieve test in handen hebben, is het ook slim om de huisarts even te bellen en op de hoogte te stellen. Het kan zijn dat medicijnen die je slikt of evt moet gaan slikken, niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen. De medicatie dient dan aangepast te worden.

Het kan voorkomen dat je aan het eind van week drie of in week vier een klein beetje bloed verliest. Dat noemen we een innestelingsbloeding. Het bevruchte eitje nestelt zich in de baarmoederwand en hierbij kan een bloedvat beschadigd worden. Hier hoef je niet van te schrikken, het kan géén kwaad.

De baby


Een interessant weetje is dat deze week de basis van het lichaam wordt aangelegd. De cellen splitsen zich op in de placenta, de navelstreng en de vliezen. De placenta is de voedingsbron voor de komende acht maanden. De baby bestaat uit drie lagen, deze vormen samen de verschillende delen van het lichaam. De binnenste laag vormen de ingewanden, lever en longen. De middelste laag vormt het hartje, het geslachtsorgaan, de spieren, botten en nieren. De buitenste laag vormt je haar, ogen, huid en zenuwstelsel. Ook vormt zich een slijmprop aan het begin van de baarmoeder. Deze sluit de baarmoeder af voor invloeden van buitenaf. Zo wordt de baby verzorgt en beschermd.

Moeders voor Moeders

Vanaf deze week maak je een grote hoeveelheid hCG-hormoon aan. Dit hormoon kan andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden. Je kunt het doneren aan de stichting Moeders voor Moeders. Zij gebruiken jouw hormonen voor onderzoek en medicijnen voor vrouwen die moeilijk of helemaal niet zwanger kunnen worden. Je kunt tot de 16e week van je zwangerschap urine doneren. Hierna zal het hCG-hormoon in je urine afnemen. Aanmelden kan via de website van Moeders voor Moeders, www.moedersvoormoeders.nl.

Kinderdagverblijf, gastouder of familie?


Het lijkt vreemd om hier in de vierde week van je zwangerschap al over na de te denken. Wat ga je met je kindje doen als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat? Het is belangrijk om daar nu al over na te denken, want geloof het of niet op sommige kinderdagverblijven is de wachtlijst zó lang dat je je kindje eigenlijk al op zou moeten geven voordat je zwanger bent. Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog niet aan het werk gaat na je verlof, dan hoef je hier natuurlijk geen energie in te steken. Neem eens een kijkje in de checklist, hier kun je zien wat er per week allemaal geregeld moet worden voor de baby.

Meteen na de ovulatie begint de eicel aan een lange tocht door de eileider. Vanaf het moment van bevruchting, beginnen de cellen zich in een snel tempo herhaaldelijk te delen. Van twee naar vier cellen, van vier naar acht, enzovoort.

Na een dag of vier komt de eicel aan in de baarmoeder. Het is nu een klein wezentje van zo’n 32 cellen. Een deel van deze cellen zal de baby gaan vormen, een ander deel de vliezen en nog een ander deel de placenta.

Na acht dagen nestelt het eitje zich in de verdikte slijmlaag van de baarmoeder. Vanaf nu voedt je haar door de bloedvaten in de slijmlaag. Dit doe je tot de placenta in staat is om die taak van jou over te nemen, hetgeen gebeurt in de 14e week van de zwangerschap. Op dag 14, de dag dat je normaal ongesteld wordt, heeft het eitje zich volledig genesteld in de baarmoederwand.

Na zo’n drie weken begint het trosje spiercellen, dat uiteindelijk een hartje met vier kamers wordt, te kloppen. Tegen het einde van de eerste maand heeft het bolletje met cellen nog niet eens de grootte van een rijstkorrel, maar toch is er een begin gemaakt met de vorming van het zenuwstelsel, het skelet en het hart.

Het is goed om in deze periode foliumzuur en vitamine D te gebruiken. Foliumzuur kan de belangrijkste aangeboren afwijkingen van de hersenen en de rug voorkomen, zoals een open ruggetje of een 'waterhoofd'. Het is goed de foliumzuur te blijven slikken tot de tiende week van je zwangerschap.

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw bij jouw kind. Om extra kalk (calcium) uit de voeding te kunnen opnemen, is het aan te raden om gedurende de hele zwangerschap 200 IE of 5 microgram vitamine D in te nemen.


4 weken zwanger | 5 weken zwanger