28 weken zwanger

« 28 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een krop sla
28 weken zwanger - afbeelding van de baby
36 cm - 950 gram
28 weken zwanger - de grootte van de baby
12
Weken te gaan

De volgende mijlpaal! Je bent nu in het derde trimester van de zwangerschap. Gefeliciteerd, je hebt twee derde van de zwangerschap erop zitten! Medisch genoeg is de baby nu levensvatbaar, weer een belangrijke mijlpaal!

Jouw baby in week 28 van de zwangerschap

In week achtentwintig van de zwangerschap is de baby ongeveer 37,5 cm en weegt hij of zij rond de 1050 gram. De verhoudingen in het lichaam van de baby beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet meer zo groot in vergelijking met het lichaam.
De botten die tot nu toe voornamelijk uit kraakbeen bestonden, worden nu langzaam omgezet in echt bot. Je botten worden dus ook een stuk harder. Echter zal het hoofdje nog wel even zacht blijven. Dat moet wel voor de geboorte. De schedel heeft zowel nu als tijdens de geboorte twee open plekken. De fontanel zit bovenop het hoofdje aan de voorkant. Een fontanel is een zacht plekje op het hoofdje waar nog geen schedelbot onder zit. Op het achterhoofdje zit nog een tweede kleinere fontanel. De schedel is het grootste gedeelte van het lichaam, dit moet tijdens de bevalling door jouw bekken. Daarom is het zo belangrijk dat het hoofdje flexibel is. Ook na de geboorte zal het hoofd nog een poos zacht en kwetsbaar zijn, het heeft tijd nodig om hard te worden.
Het belangrijkste en wederom een echte mijlpaal is dat de longen van de baby nu in staat zijn om adem te halen. Het zal nu nog wel wat moeite kosten, maar het begin is er! Je zult ook merken dat de baby vaker de hik zal hebben. Heel schattig, maar ook een goede oefening voor het ademen.

Zwangerschapssymptomen week 28

Vanaf nu zul je vaker last krijgen van pijn in de onderrug of schaambeen. Houdt deze pijn goed in de gaten! Het kan namelijk zijn dat je last hebt van bekkeninstabiliteit. De verbinding tussen de botten en de bekken versoepelen zich. Dat is nodig om straks te kunnen bevallen. Echter kan deze pijn ook bandenpijn zijn. Het is slim om op te schrijven wat voor pijn je voelt en op welke momenten. Heb je er de hele dag last van of alleen na bepaalde bezigheden? Heb je pijn in de onderrug of straalt het door naar je benen? De verloskundige of gynaecoloog zal hiernaar vragen als je aangeeft dat je pijn ervaart. Mocht er bekkeninstabiliteit vastgesteld worden, wordt je doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze zal samen met jou oefeningen doen om de klachten te verminderen. Je kunt hier na de zwangerschap ook nog last van hebben, dus is het slim om een paar weken na de bevalling nog een keer langs te gaan bij de fysiotherapeut om je te laten onderzoeken.

28 weken zwanger tip

Ben je er inmiddels al uit of je borst- of flesvoeding wilt geven? Moedermelk is perfect afgestemd op de behoefte van de baby en daarnaast draagt het bij aan jouw herstel. Er zijn ook genoeg vrouwen die de voorkeur geven aan flesvoeding. Welke redenen je ook hebt, je wilt het beste voor de baby, dus doe waar jij je goed bij voelt. Lees je goed in over borst- en flesvoeding zodat je een bewuste keuze kunt maken. Kies je voor borstvoeding, dan is het volgen van een borstvoedingscursus een goede manier om je goed voor te bereiden.